sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Valoa kohtiTänään on talvipäivän seisaus - vuoden pimein päivä, ja ehkäpä juuri oikea hetki pysähtyä katsomaan taakse päin meidän syksyä, johon kuului työn iloa ja energiaa mutta myös varjoisampia hetkiä.

Kiireisen kesän jälkeen hommat lähtivät elokuun alussa käyntiin tohinalla jollaista ei ole ennen koettu. Kesätauon jälkeen uusia kuvauksia riitti ja oli täysi työ pitää yllä tasapainoa kesän jälkeisten tilausten käsittelyn kanssa. Juuri kun tasapaino alkoi olla kohdillaan, tapahtui jotain odottamatonta kun yksi omista valopilkuistamme sairastui vakavasti.

Voimakkaita vatsakipuja ja pahoinvointia seurasi väliaikaisesti kävelyn mahdottomaksi tekevät jalkakivut, lamauttava päänsärky sekä pikkuhiljaa koko kehoa peittävät verenpunaiset ja mustelmaiset iho-oireet. Mystiset oireet saivat kuitenkin muutaman todella pitkältä tuntuneen päivän päästä kryptiseltä kuulostavan nimen - Henoch-Schönleinin purpura. Sairaus on pienten verisuomien tulehdus, joka ei yleensä ole kuolemaksi, mutta hoitamattomana se saattaa johtaa jopa munuaisvaurioon. Helpoimmillaan potilas (yleensä lapsi) voi jatkaa normaalisti päivärytmiään, mutta meidän pikkupotilasta hoitaneen kokeneen lääkärin mukaan tämä oli toinen kahdesta näin pahasta HSP-tapauksesta muutaman kymmenen vuoden ajalta. Hyvin käyntiin lähtenyt ekaluokka sai jäädä nyt tauolle.

Muistelimme vasta tuota äärimmäisen huolen ja työkiireiden täyttämää aikaa, joka tuntuu jotenkin pimeässä sumussa elämiseltä. Sieltä täältä mieleen muistuu välähdyksen omaisia muistikuvia, Pikkuveli herättämässä meitä ja kertomassa ettei isoveli enää näe mitään, kun verenpurkauma oli täyttänyt silmänalueen. Ison pojan kantaminen joka paikkaan, kun kävely perustarpeille syömään tai vessaan oli ylivoimaista. Yötöitä läppärillä sairaalassa viereisellä petillä kun poika pelkäsi joka aamuisia verikokeita. Pikkupotilas lohduttamassa surevia vanhempia. Voimakkaat kipulääkkeet säännöllisinä annoksina. Pahinta oli nähdä se päivä, kun aina niin innostuneen pojan valtasi voimakas alakulo eikä mikään enää kiinnostanut.

Tiedämme todellakin ettei tämä ole rankimpia kohtaloita mitä lapsi tai perhe voi kohdata, ja meillä oli koko ajan toivo todennäköisestä täydellisestä toipumisesta. Silti kokemus on aina subjektiivinen ja sitä kautta rankka. Olemme kiitollisia, että tuo ajan jakso on nyt takana, ja poika palasi lopulta koulun penkille ja voi tällä hetkellä hyvin lähes täysin toipuneena. Olemme äärimmäisen kiitollisia myös niille asiakkaillemme joilta riitti tuolta ajalta ymmärrystä ettemme aina pystyneet venymään tavallisiin toimitusaikoihin. Emme pidä tätä itsestäänselvyytenä, sillä toisaalta sairaus on yksityisasia jonka seuraukset järjestetään työelämässä normaalisti niin ettei asiakas siitä kärsi. Pienessä perheyrityksessä tilanne on hieman mutkikkaampi, ja saimmekin aiheesta tänä syksynä hyvän oppitunnin.

Jo huomenna päivä alkaa pidetä, valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja menemme kohti uutta ja toivottavasti parempaa uutta vuotta. Tämä tuntuu syksyn pimeän hetkien jälkeen hyvältä, ja tänään kiitollisuus valtaa mielen. Koskaan aiemmin joulun odotus ja siihen rauhoittuminen ei ole tuntunut samalta.

Terveisin

Valopilkun väki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti